El Consorci ha participat recentment a una jornada dedicada a la presentació de la nova Guia d’habitatges buits als municipis rurals i de muntanya, una eina estratègica per abordar un dels grans reptes del món rural: la recuperació i posada en valor del parc d’habitatge existent. Aquesta jornada s’ha organitzat des del projecte Cal Rural, impulsat per l’Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, i ARCA, amb el suport de Ponent Coopera.
La jornada, que va comptar amb una nombrosa participació entre tècnics municipals, càrrecs electes i representants d’entitats del territori, va posar sobre la taula la importància de disposar d’una eina pràctica que faciliti als ajuntaments la detecció, mobilització i rehabilitació dels habitatges buits, contribuint així a la lluita contra el despoblament i fomentant el relleu generacional.
El president d’ARCA, Sergi Méndez va inaugurar la jornada amb un missatge de com l’habitat és un element bàsic de benestar i lluita contra el despoblament per a les zones rurals. També va incidir com el treball en xarxa entre els diferents agents implicats és crític per assolir objectius d’impacte. Va ficar de relleu, alhora, que la singularitat del món rural és un element bàsic que s’ha de considerar per implementar polítiques d’habitatge concretes, que s’han d’adaptar a aquesta especificitat.
Sergi Méndez en un moment de la presentació.
Durant l’acte, es van exposar els continguts més destacats de la guia, que inclou propostes normatives, models d’informes i fitxes pràctiques per a l’aplicació directa als municipis. L’equip de CELOBERT, elaboradors de la Guia en el marc del projecte Cal Rural, van parlar de diferents eines amb la que els municipis poden optar per tractar el tema de l’habitatge. Van ficar l’accent, també, en la necessitat de la col·laboració amb altres administracions, totes aquelles competents en la matèria de l’habitatge.
L’equip de Celobert, en un moment de l’explicació de la guia
La trobada també va recollir la presència del Director General d’Habitatge, Jordi Mas, que va fer una exposició inicial amb les dades de l’habitatge a Catalunya, incidint amb la situació a les zones rurals. També, va fer esment de les demandes que es recullen a l’Agenda Rural en temes d’habitatge, com són:
- Impulsar la posada en servei d’habitatges buits (catàleg de masies, disseminats,…)
- Impuls de parcs públics d’habitatge (equipaments en desús, adquisició d’habitatges en desús, reforç de la figura d’oficines comarcals, ajuts a lloguer,…)
- Penalització dels usos no exclusivament de residència habitual; recàrrecs d’IBI,…
La seva intervenció va acabar amb propostes que es treballen des del Departament en lògica rural, com la propera convocatòria al mes de juny d’ajuts a ajuntaments per a la rehabilitació d’edificis per a habitatge.
Jordi Mas, Director General d’Habitatge
També es van compartir experiències d’èxit de municipis que ja han impulsat iniciatives per recuperar habitatge desocupat per a lloguer social, nous residents o persones emprenedores. Del territori d’actuació del Consorci, hi ha estat present l’Ajuntament de Senan, on s’han adquirit diversos immobles per adequar-los a habitatge, amb el suport de la Diputació de Tarragona. També va destacar la intervenció de l’alcalde de Vilada (Berguedà), que va exposar la importància del suport de la Diputació de Barcelona per a les polítiques actives d’habitatge que desenvolupen al municipi, com la propera rehabilitació d’un edifici en desús conegut com els “pisos dels mestres”.
Presentació de la taula d’experiències locals sobre accés a l’habitatge
La jornada va concloure amb un debat obert entre els participants, que van destacar la necessitat de col·laboració interadministrativa i implicació ciutadana per garantir l’èxit de les polítiques d’habitatge al món rural. El Consorci va reafirmar el seu compromís de continuar acompanyant els municipis en la implementació d’aquestes mesures.
La Guia d’habitatges buits és fruit del treball col·laboratiu dels grups Leader i forma part de l’estratègia per afavorir un desenvolupament territorial equilibrat, sostenible i arrelat a les necessitats reals de les persones.